Med Bjerre Arrest 1945 ønsker vi at teste hvordan vi som teater kan samskabe med lokale borgere og områdets kulturbrugere. Samskabelsen skal være med til at forankre teaterforestillingen bedre i Hedensted Kommune, ved at lade den nuværende lokalbefolkning indgå som en del af værket og skabe en god og teaterfremmende relation mellem borgere og teater. En af vores visioner som teater er, at så mange som muligt opdager glæder ved teater, og dette vil vi blandt andet opnå ved at lade samskabelsen ske gennem en række folkelige kunstneriske nedslag.
Konkret vil vi afholde tre aftenarrangementer i Bjerre Arrest, som på én gang er en kulturoplevelse og samtidig en materialeindsamling som inkorporeres i forestillingen.
Nedslag #1 – ”Arrestens historie” – Foredragsaften om befrielsen med lektor Niels Wium Olesen.
Materiale til forestillingen: Interview med borgere, som research til 1945’s manuskript.
Nedslag #2 – “Arrestens stemme” – Alsangsaften, hvor deltagerne under ledelse af komponist Morten Mosgaard synger sange fra besættelsestiden i nye fortolkninger, akkompagneret af en klassisk trio.
Materiale til forestillingen: Stemmer, musik og akustik til forestillingens auditive scenografi.
Nedslag #3 – “Arrestens krop” – Site specific workshop, hvor instruktør Rasmus Ask vil give et indblik i hvordan teatret arbejde fysisk i den gamle fredede arrestbygning.
Materiale til forestillingen: Opdagelse hvad dans, kroppe og fødder kan i arresten.
De kunstneriske nedslag giver os som teater muligheden for, at tage livtag med den lokale historie, og undersøge hvem Hedensted-borgerne var, og således hvem de nulevende borgere står på skuldrene af.