fbpx

En ven som mig (2020)


EN MUSIKALSK FORTÆLLING FOR DE 4-8 ÅRIGE OM VENSKAB OG FORSKELLIGHED INSPIRERET AF GENFORENINGEN I 1920.
EN VEN SOM MIG ER GODKENDT TIL REFUSIONSORDNINGEN.
Sangen “Nu danser Anna med alle” fra En ven som mig

“Jeg har fået nyt arbejde i en anden by” sagde Annas far. “Ja, så vi skal flytte snart!” sagde Annas mor. “Det kan vi da ikke?” tænkte Anna “Vores hus er da alt for stort at flytte på?”. Men Annas mor og far smilede bare og fortalte, at de alle skulle flytte til en ny by der lå lige ved noget der hed “Den Nye Grænse”. Det vidste Anna ikke hvad var, men jo mere de voksne talte, jo mærkeligere fik hun det i maven. Som hvis man har spist ALT for meget fredagsslik. Kender I det?

En ven som mig er et lille stykke musikalsk fortælleteater om venskab og forskellighed. En genkendelig og vedkommende hverdagshistorie for de 4-8 årige, fortalt i øjenhøjde og i nutidssprog, men med 100-året for Genforeningen som historisk baggrund. 

Handlingen

Anna er næsten altid glad. Hun bor med sin mor og far i en stor by fuld af folk hun kender og holder af, fx søde bløde Bagermester Bente og rare runde Slagtermester Basse. Allergladest er Anna for sin bedste ven, Hanna, som bor i nabohuset og elsker alle de samme ting som Anna, lige fra pandekagespisning til fodbold. Så da Anna skal flytte til en ny by er hun ked af det og bange for aldrig at finde en ven som Hanna igen.

Den nye by ligger ved Den Nye Grænse; her taler mange et andet sprog, og alt er fremmed og mærkeligt synes Anna. Men da hun får brev om at Hanna har fundet en ny ven (Nanna!) beslutter Anna sig for at hun også vil finde “En ny bedste ven, en ven som mig!”. Men det er svært at finde én der er præcis som Anna. Til gengæld møder hun en klatrende dreng, en dansende pige og en rar gammel dame som har en drenge-hund og taler to forskellige sprog. Måske er der venner nok i den nye by, hvis Anna kan gå med til at de ikke er helt som hende …

Iscenesættelse

Skuespiller Sofie Vea og musiker Morten Mosgaard fortæller, synger og danser historien om Anna i en enkel scenografi, bestående af få illustrerende objekter som børnene kender fra deres egen hverdag; flyttekasser, dukkehuse, træfigurer, en guitar. Enkelheden i udtrykket giver plads til børnenes egen forestillingsevne, og til at de kan læse sig selv ind i fortællingen. Der er ingen 4. væg, og relationen mellem børn og fortællere er i centrum. Den direkte henvendelse og fortælleform inviterer børnene til at komme med forslag og kommentarer, gør dem til Annas allierede i jagten på venskab, og vækker sanserne når der skal danses numsedans* og opfindes fagter til Morten Mosgaards nyskrevne sange.

En ven som mig bygger på den historiske grænsedragning i 1920 og det dansk/tyske forhold, men fabulerer over det i en eventyrramme. Derved bliver En ven som mig til en universel fortælling, og Anna til en lille pige som kunne være fra alle tider og alle steder. Temaerne venskab, at-være-bedste-venner, sorg over afsked, uro og frygt for det ukendte og glæden ved at finde dét vi trods alt er fælles om, taler direkte ind i nutidige børns virkelighed og hverdag, uanset hvor i landet de bor.

*”Numsedans” = dans, siddende på numsen, jvf. corona-restriktionerne.

En ven som mig er udviklet af Teater Jævn med støtte fra Sønderborg Kommune. Forestillingen blev skabt i forbindelse af Genforeningsmarkeringen 2020, og undersøger temaerne Naboskab og Venskab, Forskellighed og Lighed i børnehøjde.

Forestillingen EN VEN SOM MIG kommer på April Festival i 2021 og turnerer under refusionsordningen i 5 år fra sæsonen 2021/2022. Kontakt vores producent Morten Mosgaard på 28 40 66 95, hvis du vil høre mere.