fbpx

Hedensted Bibliotekerne og Teater Jævn bag nyt regionalt lydteaterprojekt for børn

På biblioteket står to lænestole i et lille teaterhjørne. Ved siden af dem to par høretelefoner og på bordet foran stolene er der farver og skabeloner på papir, så man kan tegne sit eget teater – sin egen Maskerade.

Sådan kommer det til at være på de 5 biblioteker i Hedensted Kommune, når Hedensted Bibliotekerne og Teater Jævn, sammen med deres partnere i de vestjyske teatergrupper WeGo og Can Rebecca Canoe, får premiere på det kommende regionale projekt, Ludvigs LydMaskerade. Med udgangspunkt i Teater Jævns kommende familieforestilling Ludvigs Maskerade, som har premiere på Hjortsvang Museum 4. oktober i år, vil de 4 partnere i projektet skabe en ny type lydteater, som er skabt til at blive oplevet i ro og mag i et teaterhjørne på børnebiblioteket.

“Med en teaterforestilling i ørene, kan man komme helt tæt på. Her kan man svømme væk i en oplevelse, som man på én gang kan dele med sin lyttepartner og samtidig have helt for sig selv. Når vi så afspiller vores lydteater på biblioteket, så gør vi det for at understrege og styrke det bånd teater og litteratur altid har haft til hinanden. Vi håber børnene vil få en levende kulturoplevelse i trygge rammer, på deres eget bibliotek i et rum, hvor læseoplevelserne bagefter står i kø på reolerne.” udtaler Gitte Villadsen, dramaturg ved Teater Jævn.

Teatret som en levende lydbog

I projektet kombinerer parterne deres forskellige kompetencer, hvor biblioteket blandt andet skal bidrage med deres viden om nutidens lydbogsmarked. Idéen er at bibliotekets faglige kompetencer, skal smitte af på de medvirkende teatre, og inspirere dem i udviklingen og udarbejdelsen af en lydudgave af en teaterforestilling.

“At lytte til bøger er blevet populært hos store såvel som små. Det er fantastisk at brugen af lydbøger er så meget i vækst: Det giver mulighed for at dykke ned i fortællingens magiske univers, selvom du måske har svært ved at læse. Det kan også bare være, at der bedst er tid, når hunden skal luftes eller når der skal kobles af efter en travl hverdag. Der kan lydbøger virkelig noget! Og det kan sagtens være et supplement til læsning og ikke en erstatning.” udtaler Louise Westermann Mathisen, Souschef, Hedensted Bibliotekerne.

Regionalt samarbejde bringer kompetencer sammen

De 3 deltagende projektteatre Teater Jævn, WeGo og Can Rebecca Canoe er alle etablerede projektteatre i Region Midtjylland

Teater Jævn har siden 2019 haft deres primære virke i Hedensted Kommune, hvor de blandt andet har stået bag forestillingerne Generalforsamlingen, Bjerre Arrest 1945 og Alt er en dinosaurus. 

Kompagniet WE GO har produceret koncerter og danseforestillinger siden 2004, først med base i Amsterdam, siden København og nu Velling siden 2017. Senest har de specialiseret sig i at lave kunstneriske podcasts om forskellige menneskers hverdagslyde. Podcastserien hedder Optagethed og er produceret som en såkaldt bineural lydproduktion, så man med høretelefoner på, kan opleve lyduniverset bevæge sig rundt om lytteren.

Bag Can Rebecca Canoe, der også har base i Velling, står dramaturg Inge Agnete Tarpgaard. Hun er uddannet fra Dartington College of Arts i England og har siden specialiseret sig i sociale koreografier, hvor publikum bliver engageret i performances og relationelle kunstværker.

Det er første gang de fire partnere skal arbejde sammen, et samarbejde som er gjort muligt af Region Midtjyllands kulturudviklingsmidler. 

Det er Teater Jævns producent Morten Mosgaard, der har taget initiativet og sammen med Niels Bjerg fra WeGo stået for at søge støtten til projektet, en støtte som Mosgaard kalder en unik mulighed for at bringe kompetencer sammen på tværs af regionen: 

“At Region Midtjylland har en kulturudviklingspulje, der blandt andet har fokus på at blande kompetencer på tværs af regionen, giver os som teater muligheden for at møde kulturaktører, som vi både kan spejle os i og lære af. Vi har i forvejen haft et godt samarbejde med Hedensted Bibliotekerne, men vi har ikke før produceret sammen med WeGo og Can Rebecca Canoe. Det er jo helt unikt for os som teater, at opleve hvordan Niels Bjerg fra WeGo arbejder med bineural lyd og lære af den indsigt Inge Agnete Tarpgaard har i sociale koreografier, hvor hun virkelig kan reflektere over og sætte ord på, hvordan publikum vil opleve og interagere i et værk. Det er virkeligt inspirerende. Så selvom vores samarbejder indenfor kommunegrænsen, blandt andet med biblioteket, også kan lære os meget, er det vi kan lære af WeGo og Can Rebecca Canoe helt unikt. Det er dét en regional kulturpulje kan, og jeg kan kun opfordre alle kulturaktører til at kigge ud over kommunegrænsen for at finde nye samarbejdspartnere.” udtaler Morten Mosgaard, producent ved Teater Jævn

Kontakt

Teater Jævn – Producent Morten Mosgaard, 28 40 66 95, morten@jaevn.dk

Hedensted Bibliotekerne – Louise Westermann Mathisen, 79 74 13 70, louise.westermann@hedensted.dk