fbpx

Hedensted Kommune får en bred markering af 75-året for befrielsen

OBS! Flere af arrangementerne i den brede markering er udsat, følg med i udviklingen på hjemmesiden Befrielsen i Hedensted.

I 2020 er det 75 år siden Danmark blev befriet efter 2. verdenskrig. Mangt og meget er sagt og skrevet om besættelsestiden og befrielsen gennem årene, men står det til 9 lokale aktører fra det Hedenstedske kulturliv, er der stadig rig grund til stadig at mindes besættelsestiden og befrielsen.

Derfor har de 9 aktører nu skabt et samarbejde, hvor man på tværs af samarbejdet vil hjælpe hinanden med arrangementer og med formidlingen af forskellige kulturtilbud om befrielsen. Det er Hedensted Bibliotekerne, Uldum Højskole, Tørring Daghøjskole, Teater Jævn, Tørring Gymnasium, Snaptun Lokalråd, Hedensted Kirke, Lokalarkivet i Bjerre samt Foreningen for bevarelse af Bjerre Arrest. Sammen eller hver for sig er der planlagt 11 arrangementer og flere kan komme til.

Arrangementer

Marts

Foredrag med teatrets skuespiller Mikael Helmuth på Tørring Bibliotek under overskriften: En Helmuth fortælle – Min farmor var modstandskvinde. Mikael Helmuth vil fortælle om sin familiehistorie med fokus på 2. verdenskrig. Mens Mikaels farfar Osvald Helmuth vendte krigen ryggen, gik hans Farmor aktivt ind i modstandskampen.

April

Hedensted Bibliotekerne og Teater Jævn går sammen om, at gentager succesen med kulturelle talkshows fra sidste forår og inviterer til Talkshow om Befrielsen på biblioteket i Hornsyld.

Maj

I maj er der flere arrangementer rundt omkring i kommunen, heriblandt en befrielsesfestival arrangeret af Hedensted Kirke, som blandt andet har flere Alsangs arrangementer 1., 4. og 5. maj.

Den 5. maj er der Syng, spis og snak på Uldum Højskole, et arrangement hvor højskolen byder indenfor til – ja – sang, fællesspisning og samtaler, denne gang med fokus på befrielsen og de dilemmaer der fulgte.

11. maj vil man igen kunne opleve foredraget med Mikael Helmuth, denne gang i Snaptun med lokalrådet som arrangør.

Juni

I juni følger 3 folkelige arrangementer med blandt andet alsang og historisk foredrag, alle i Bjerre Arrest og med Teatret, Lokalarkivet i Bjerre og Foreningen For Bevarelse af Bjerre Arrest som arrangører.

Mere information om de forskellige arrangementer vil løbende blive offentliggjort på de forskellige aktørers hjemmesider, sociale medier mv…