fbpx

Prøverne på teaterstykket “Generalforsamlingen” er kommet godt fra start

I foråret startede forberedelserne til dét, der skal blive Hedensted Kommunes nye lokale teaterforestilling om frivillighed, nemlig forestillingen Generalforsamlingen, som kommer til at spille 15 gange rundt om i Hedensted Kommune i september og oktober måned. 

Det er det professionelle teaterkompagni Teater Jævn, som står for udviklingen af forestillingen, og for at komme helt tæt på den ‘hedenstedske’ frivillighed, har teatrets producent, Morten Mosgaard, haft sin daglige gang i kommunen hele foråret. Ligeledes har stykkets forfatter og dets scenograf besøgt kommunen og lokale frivillige flere gange, for at forstå, hvad det er for et område forestillingen skal foregå i.

En væsentlig del af teatrets arbejde, har været at indsamle det materiale, som skulle være teaterforestillingens fundament. Et arbejde der ifølge instruktør Rasmus Ask har været spændende og berigende: ”Det har været en sand gaveregn at indsamle og arbejde med alt materialet fra lokalsamfundene i Hedensted.” fortæller Rasmus Ask og fortsætter “Både fortalte historier, generalforsamlingsreferater og billeder fra flere årtiers generalforsamlinger har været med til at forme manuskriptet og det scenografiske koncept for forestillingen, og jo mere vi nærmer os prøvestarten i august, des mere glad og stolt bliver jeg over det vi skal lave.”

Holdet møder lokalsamfundet

Første prøvedag på en teaterforestilling kaldes traditionelt for en “læseprøve”. Her fortæller instruktøren, scenografen og producenten om idéerne bag forestillingen, og skuespillerne læser for første gang manuskriptet højt for hele det kunstneriske hold. Til denne første prøve havde producent Morten Mosgaard sikret sig, at holdet på Generalforsamlingen ikke bare mødte hinanden og manuskriptet – men også fik mødt nogle lokale. Læseprøven foregik derfor på Tørring Gymnasium, hvor størstedelen af prøverne til forestillingen også kommer til at ligge. Herefter gik turen til Gudenåcentret, hvor forestillingen skal spille den 26. september med Tørring Borgerforening som værter. 

“At mødes her i Tørring har gjort læseprøven til noget ganske særligt, ikke mindst fordi vi er blevet taget så utrolig godt imod her på gymnasiet og ovre på Gudenåcentret. Alle har været så hjælpsomme og ‘Ja-selvfølgelig-må-I-dit-og-dat-og-sig-ENDELIG-til-hvis-I-har- brug-for-noget’. Det synes jeg er flot, når man tænker på at vi sådan kommer tumlende lige oven i skolestart og alt muligt.” udtaler skuespiller Sofie Ancher Vea smilende om det første møde og fortsætter “Det ville også have været kunstigt at holde læseprøven på et teater, når nu forestillingen skal spille de steder hvor man normalt holder generalforsamling rundt om i Hedensted Kommunes lokalsamfund. At sidde her i et klasselokale, med bordene stillet i praktisk hestesko, med lysstofrør i loftet og smage på replikkerne for første gang – det er det helt rigtige til denne her forestilling!”

Om teaterforestillingen

Teaterforestillingen GENERALFORSAMLINGEN er et humoristisk – til tider tragikomisk – hverdagsdrama om foreningsliv og frivillighed, inspireret af virkelige beretninger fra Hedensteds forenings-aktive borgere. Med ømhed, respekt og humor skildrer forestillingen frivilliglivets glæder og genvordigheder, og lader publikum føle nærdemokratiets dilemmaer på egen krop, når kampen skal stå mellem udvikling eller tradition.

GENERALFORSAMLINGEN spiller naturligvis på de frivilliges “hjemmebane”; i sportshaller, forsamlingshuse, skoler og sognegårde rundt om i Hedensted Kommune. Forestillingen er støttet af Det Fælles Landdistriktsråd og fritidsudvalget under Hedensted Kommune samt Statens Kunstfond.

Medvirkende

Skuespillere Mikael Helmuth, Dorthe Hansen Carlsen, Morten V. Klode, Sofie Ancher Vea og Morten Mosgaard

Instruktør Rasmus Ask

Dramatiker Morten Dahl Lützhøft

Dramaturg Gitte Villadsen

Scenograf  Ida Munk Ørstrøm

Komponist og lyd Morten Mosgaard

Lysdesign Søren Lydersen

Producent Morten Mosgaard

Instruktør Rasmus Ask fremviser en af de skitser scenografen Ida Munk Ørstrøm har skabt, som viser hvordan stykkets scenografi kommer til at se ud i forskellige lokaler i kommunen.