Hvordan siger vi til ham den sløsede i vores forening, at han altså skal løse de opgaver han tager på sig – eller helt lade være med at melde sig til dem?
Dette var et af spørgsmålene, da Teater Jævn sammen med Det Fælles Landdistriktsråd og Hornsyld Koordinationsudvalg havde inviteret til Talkshow om frivillighed i Hornsyld torsdag aften, som optakt til den årlige generalforsamling i Det Fælles Landdistriktsråd. Det var Teater Jævns producent og komponist Morten Mosgaard, som havde fået hvervet som talkshowvært og i sofaen var der både lokale og nationale gæster.
Talkshowet tog udgangspunkt i de erfaringer Teater Jævn har gjort sig med frivillighed og lokalråd i deres research til den teaterforestilling som teatret skal producere i efteråret. Teaterforestillingen med titlen GENERALFORSAMLINGEN skal spille 15-20 forskellige steder rundt omkring i Hedensted Kommune, og bliver skrevet på baggrund af en lang række interviews med frivillige ildsjæle i Hedensted Kommune. Det er forestillingens forfatter, dramatiker Morten Dahl Lützhøft og producent/talkshowvært, Morten Mosgaard, der har besøgt og interviewet de frivillige. “Vi har simpelthen ikke mødt andet end inspirerende frivillige på vores tur rundt i Hedensted Kommune. Og een ting er de mange dygtige frivillige, noget andet er den synergi som man oplever mange steder, mellem en driftig forening og en kommune, der virkelig lytter til sine foreninger”udtaler Morten Mosgaard og fortsætter: “På vores ture rundt, har det stået helt klart, at vi i vores mange interviews har stået med en enorm viden om, hvad der virker og hvad der ikke virker rundt omkring i de mange foreninger – og det var næsten synd hvis den viden ikke blev delt!”.
Mangfoldige gæster og fint besøg
Som det hører sig til i et talkshow, var der bløde sofaer og kolde drikkevarer til de fire indbudte frivillig-eksperter, som havde sagt ja til at dele ud af deres forskellige erfaringer. Lokalt fra Hornsyld kom byrådspolitikeren Torsten Sonne, mangeårigt bestyrelsesmedlem i Det Fælles Landdistriktsråd og nuværende medlem af de politiske udvalg Læring samt Fritid og Fællesskab. Showets anden lokale gæst var lokalrådsformand Ole Lyse fra Stouby og omegn, som igennem mange år har opbygget en unik indsigt i udarbejdelsen af fondsansøgninger. Tredje gæst var landsbykonsulent Tyge Mortensen fra Rudme på Fyn, som træder til, når lokalsamfund har brug for hjælp og vejledning til at udvikles og trives. Sidst, men ikke mindst, havde formanden for den landsdækkende organisation Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard, meldt sin ankomst, så showet også fik tilført det helt brede nationale perspektiv på frivillighed i lokalsamfundene.
Guldkorn og kreativitet
Udover de interessante interviews med showets gæster, havde Teater Jævn sørget for, at talkshowet var præget af kunstneriske og sjove indslag. Talkshowværten udgjorde, ene mand, talkshowets eget husorkester med både sang, keyboard og beatbox. Forfatteren på forestillingen GENERALFORSAMLINGEN havde, inspireret af virkelige dilemmaer fra frivilliglivet, forfattet en række breve, som teatrets skuespillere og instruktør oplæste for frivillig-eksperterne. Disse blev således forvandlet til en “alvidende brevkasse”, og bedt om at levere løsninger på de fiktive brevskriveres udfordringer med deres foreninger og bestyrelser. Derudover fremførte skuespillerne også et lille uddrag af forestillingen GENERALFORSAMLINGEN.Blandingen af interviews og underholdning havde en positiv effekt, hvis man spørger Torsten Sonne, som var gæst i sofaen: “Det virker super godt. Når man sådan ændrer på formen bliver det vedkommende. Folk bliver overraskede over ‘en anden måde’ at præsentere noget meget velkendt på. Det var sjovt og ikke på nogen måde belærende.” udtaler Torsten og fortsætter “Jeg tror helt sikkert folk oplevede det som en sjov aften – og man oplevede virkelig meget på relativt kort tid! Da vi gik derfra, efter vi havde haft både Talkshow, Generalforsamling og Bestyrelsesmøde … Hvor har vi oplevet meget på tre timer!”
Og hvad man skal svare til spørgsmålet i indledningen, havde gæsterne meget forskellige bud på. De gode råd var: Tag opgaverne fra personen på en nænsom måde, fx: “Du er jo så god til at tage opgaver, så nu skal jeg nok tage den her“. Eller begynd at overbyde vedkommende og “snuppe” opgaverne inden han når at række hånden i vejret. Et helt andet bud var, at vedkommende simpelthen var fejlplaceret i bestyrelsen, og burde have en anden opgave, som andre var afhængige af blev løst til en bestemt tid – for der var bred enighed i panelet om, at folk der ikke får løst deres opgaver, kan være en byrde for resten af foreningen.