fbpx

Teater Jævn ånder lettet op

Med myndighedernes nye retningslinjer for kulturelle aktiviteter er det nu klart at Teater Jævn kan gennemføre deres forestilling Bjerre Arrest 1945. Forestillingen får premiere 11. september – men med reduceret kapacitet.

Nedlukningen af Danmark og covid-19 bragte de danske kulturinstitutioner i en svær situation, da det var uvist, hvornår de kunne vende tilbage til deres normale aktiviteter. Mange teaterstykker, koncerter og festivaler er blevet aflyst, også arrangementer som først var planlagt til efter sommerferien. Det lokale teater i Hedensted Teater Jævn har fulgt nøje med i udviklingen.

“Det er klart, man begynder at blive nervøs, når man ikke ved, om man kan gennemføre en forestilling som planlagt,” udtaler producent fra Teater Jævn Morten Mosgaard og fortsætter:

”Vi har hele tiden haft et håb om, at landet blev åbnet tilstrækkeligt til september, men jo længere tid der gik, hvor vi som kulturproducenter ikke kunne få en afklaring af retningslinjer og afstandsanbefaling, blev vi mere og mere i tvivl, om det kunne lade sig gøre at gennemføre en forestilling af denne type.”

Publikum går selv rundt i forestillingen

I slutningen af maj kom første udgave af retningslinjerne for genåbning af landets teatre. Nogle teatre var hurtige til at omstille sig og andre teatre var mere afventende for at se, hvordan retningslinjerne passede til deres forestillinger.

Teater Jævns teaterforestilling Bjerre Arrest 1945 kommer til at foregå i det nedlagte arresthus i Bjerre og tager udgangspunkt i perioden efter befrielsen med retsopgøret som tema.

Forestillingen er planlagt til at foregå forskellige steder i arresten, så folk skal bevæge sig rundt for både at opleve arresten, som den står i dag – med teatrets scenografi – og for at se scener udspille sig forskellige steder. “Sikkerhed og helbred for publikum og de medvirkende er meget vigtig for Teater Jævn, og de officielle anbefalinger fra sundhedsmyndighederne bliver selvfølgelig altid fulgt,” siger Gitte Villadsen, dramaturg på Teater Jævn.

“Det er helt afgørende for os, at det skal være trygt at gå i teatret. Derfor har vi grundigt overvejet alle facetter af produktionen. Det betyder desværre også, at vi må ændre en smule i konceptet og bl.a. begrænse antallet af publikummer, vi kan tage ind ad gangen,” siger Gitte Villadsen.

“Samtidig har vi også opdaget, at vores format med ’det vandrende teater’ åbner for en masse nye muligheder. Hvordan vi tager imod publikum, leder publikum rundt i arresten, og hvor publikum sidder eller står undervejs. Vi har heldigvis alle muligheder for at følge retningslinjerne og samtidig træffe de beslutninger, der passer bedst til vores forestilling. Så måske bliver det endda det kunstneriske benspænd, som leder os nye og spændende steder hen som teater,” siger Gitte Villadsen.

Begynder prøver i uge 26

Det er et lettet teater, der nu trygt kan starte prøver i Bjerre Arrest i uge 26.

“Selvfølgelig har det været svært ikke at kende udviklingen af genåbningen, men de vilkår er ens for alle, så vi tager det med oprejst pande. Men vi er lettet over, at vi selv med de nuværende retningslinjer kan lave en forestilling, der lever op til alle myndighedernes retningslinjer, så folk igen kan gå i teatret og få den sociale og kulturelle oplevelse, vi er mange, der har savnet under nedlukningen,” afslutter teatrets producent Morten Mosgaard.

Målet er at kunne sætte billetter til salg allerede før sommerferien.

Faktaboks

Forestillingen Bjerre Arrest 1945 har premiere den 11. september i Bjerre Arrest i Bjerre. Forestillingen spiller frem til slutningen af uge 41.

Forestillingen er skabt af Teater Jævn, der også stod bag Generalforsamlingen, som spillede flere udsolgte forestillinger i foreningslokaler rundt omkring i Hedensted Kommune.

Forestillingen er støttet af Det Fælles Landdistriktsråd, Fritidsudvalget samt Udvalget for Fællesskab og Fritid under Hedensted Kommune samt Statens Kunstfond og Den Jyske Kunstfond.Man kan følge produktionen af forestillingen på teatrets Facebook-side eller via teatrets nyhedsbrev, hvor man kan tilmelde sig på www.jaevn.dk